Naturalne zakwasy z warzyw
Czy eliksir witalności musi posiadać tajemniczą recepturę i być produktem luksusowym? Oczywiście, że nie! Pod takim pseudonimem można przedstawiać żywe napoje probiotyczne, jakimi są naturalne zakwasy z warzyw. Dobrodziejstwo produktów fermentacji odkryto i doceniono już około 300 roku p.n.e., a zalet ich spożywania nie udało się jeszcze nikomu podważyć, ba, dzięki rozwojowi metod badawczych naukowcy odkrywają coraz to szersze spektrum ich dobroczynnego działania. Szeroki wachlarz zalet spożywania naturalnych zakwasów warzywnych to nie tajemnica. Czy jesteś gotów zagłębić się w tę od lat odkrywaną wiedzę na ich temat?
W jaki sposób i z czego powstają naturalne zakwasy warzywne?
Wyjątkowość zakwasów warzywnych na tle innych prozdrowotnych produktów tkwi między innymi w procesie fermentacji. Aby powstał gotowy do spożycia pełnowartościowy zakwas, wystarczą zaledwie dwa składniki, a mianowicie:
- woda z solą,
- warzywo – najczęściej wykorzystywane są buraki, ogórki, marchew oraz biała kapusta.
Niekiedy przepisy urozmaicone są o ziele angielskie lub liść laurowy dla wzbogacenia smaku, nie są natomiast niezbędne. Połączone ze sobą składniki po pewnym czasie zaczynają fermentować, czyli wytwarza się kwas mlekowy, a bakterie w nim zawarte rozkładają naturalnie występujące cukry w warzywach, dzięki temu zostają one naturalnie zakonserwowane, a co najważniejsze nie wymagają dalszej obróbki, co pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych.
Dlaczego fermentowane produkty, głównie zakwasy są tak zdrowe?
Jest przynajmniej kilka zalet, jakie niesie za sobą proces fermentacji. Warto jednak zauważyć, że jest on słuszny wyłącznie dla naturalnych zakwasów i kiszonek warzywnych, czyli tych, które nie zostały poddane dalszej obróbce na przykład termicznej. Chociażby pasteryzacja skutecznie zabija większość wartościowych składników w produkcie. Żeby jednak nie przedłużać, sprawdźmy, o co dokładnie chodzi:
- Proces fermentacji można potocznie nazwać wstępnym trawieniem – składniki odżywcze uzyskują łatwiej przyswajalną dla organizmu ludzkiego formę.
- Podczas fermentacji usuwane są nagromadzone w warzywach toksyny – mowa tutaj między innymi o środkach ochrony roślin wykorzystywanych w uprawie, czy wchłoniętych toksynach z ziemi jak metale ciężkie.
- Zakwasy warzywne bogate są w żywe kultury bakterii kwasu mlekowego – bakterie te zasilają mikroflorę bakteryjną jelit, wpływa to pozytywnie na układ i procesy trawienne, a co za tym idzie, lepsze przyswajanie przez organizm i jego ogólny stan zdrowia.
- Podczas procesu fermentacji powstają dodatkowe składniki odżywcze – zwiększa się również zawartość witamin z grupy B w stosunku do ich zawartości w surowym warzywie oraz utrwalona zostaje witamina C.
Dlaczego warto włączyć naturalne zakwasy warzywne do codziennej diety?
Podstawowa wiedza teoretyczna na temat zakwasów warzywnych została już wyżej wymieniona, czas na konkrety! Jakie realne efekty w poprawie zdrowia i witalności może przynieść regularne spożywanie zakwasów? Oto najważniejsze i najczęściej zauważalne rezultaty:
- Poprawa samopoczucia i witalności – obserwowana jest jako pierwsza wśród innych zalet, za sprawą poprawy funkcjonowania układu trawiennego i dostarczanej ogromnej dawki naturalnych witamin.
- Poprawa perystaltyki jelit – dzięki temu zostają usunięte zgromadzone w nich złogi i toksyny.
- Wyciszenie nerwów i poprawa jakości snu.
- Promienna cera – tutaj można powołać się na przysłowie „jesteś tym, co jesz”, jesz zdrowo, to wyglądasz zdrowo!
Regularne spożywanie naturalnych zakwasów warzywnych na czczo jest rekomendowane przez wielu lekarzy i dietetyków. Ważne, by znaleźć produkt dobrej jakości, który będzie nam najbardziej odpowiadał pod kątem smaku, by jego przyjmowanie było jeszcze przyjemniejsze. Więcej informacji na temat zakwasów znajdziesz tutaj.
Może to Ci się spodoba
Skóra w samolocie szybko się wysusza. Zawsze po 2–3 godzinach lotu oczyszczam sobie skórę i wklepuję krem
Modelka nawet w podróży nie rezygnuje z pielęgnacji skóry. Zawsze ma przy sobie płyn micelarny i krem nawilżający chroniący cerę przed przesuszeniem. Kamila Szczawińska jest miłośniczką kosmetyków w wersji mini, które nie zajmują dużo miejsca w walizce.
Ciemne usta, mocne oko i color correcting – to najważniejsze trendy w makijażu na jesień i zimę
Tegoroczna jesień to czas to dla odważnych kobiet. Na topie będą przykuwające uwagę ciemne usta w odcieniach śliwki lub burgunda, oraz dramatyczne smoky eyes. Wizażyści proponują nowe techniki wykonywania makijażu: ombre na ustach
Na lipcowej liście refundacyjnej po raz kolejny nie znalazły się nowoczesne leki na raka prostaty
Rak prostaty to drugi najczęstszy wśród mężczyzn nowotwór złośliwy. Każdego roku w Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych przypadków. Życie chorych na zaawansowaną postać raka prostaty nawet o kilka lat mogłyby

0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!