Trzy przepisy na bezglutenowe potrawy, które zaskoczą Ciebie i Twoją rodzinę

Trzy przepisy na bezglutenowe potrawy, które zaskoczą Ciebie i Twoją rodzinę

Wszelkie ograniczenia w diecie, nawet wtedy, kiedy są jedynie hipotetycznym planem, kojarzą się jednak negatywnie. Wiemy, że czeka na więcej pracy, większe koszta, będziemy musieli przeznaczyć dodatkowy czas na komponowanie menu. Jednym z takich ograniczeń jest rezygnacja z glutenu i produktów, które go zawierają.

To pesymistyczne podejście nie ma na szczęście zupełnie odzwierciedlenia w rzeczywistości, ponieważ na diecie bezglutenowej można jeść zdrowo, bezpiecznie i przede wszystkim pysznie! Oto trzy przepisy na bezglutenowe dania, które będą dla całej rodziny ogromnym zaskoczeniem!

Zacznijmy zdrowych przekąsek!

Wrzucić coś na ząb zawsze jest miło, a jedną z takich popularnych przekąsek są chipsy, które uwielbiają łasuchy w każdym wieku. Co jednak, kiedy tradycyjna oferta ze sklepu, przez wzgląd na dietę, jest dla nas niedostępna, a fajnie byłoby coś pochrupać w czasie oglądania filmu? Jest na to sposób! Potrzebne nam będą dwie duże marchewki i jeden pokaźnych rozmiarów burak. Warzywa kroimy na możliwie najcieńsze plasterki (przyda się tutaj np. krajalnica), wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i nasze ulubione przyprawy (z marchewką niezwykle fantazyjnie komponuje się m.in. chili!). Mieszamy delikatnie wszystkie „chipsy”, tak aby zostały obtoczone w oliwie i przyprawach, a potem wykładamy je na papierze do pieczenia (położonym na blasze). Piekarnik nagrzewamy 140oC, wkładamy naszą przekąskę, włączamy termoobieg i zostawiamy uchylone drzwiczki. Po ok. 30 minutach wyciągamy gotowe chipsy i czekamy, aż ostygną (dopiero wtedy staną się chrupiące).

Chleb bezglutenowy

Czas na grzanki!

Poniższy przepis jest doskonałym przykładem tego, że bezglutenowe dania nie skazują nikogo na cały dzień w kuchni, a dodatkowo potrafią być lekkim urozmaiceniem w tradycyjnych domach. Do przygotowania włoskich grzanek potrzebne nam będą jasny, bezglutenowy chleb , oliwa z oliwek, mozarella, pomidory, bazylia oraz czarne lub zielone oliwki (tutaj według uznania). Dodatki, jakie powędrują na grzanki zależą w zasadzie jedynie od naszego apetytu i aktualnej zachcianki, poniższa wersja jest podstawowym przepisem, który można spokojnie modyfikować.

Kanapki

Przed przygotowaniem wszystkich składników rozgrzewamy piekarnik  do 220°C. Kiedy temperatura będzie odpowiednia, na blasze wyłożonej papierem kładziemy kromki chleba, które smarujemy oliwą za pomocą (np. silikonowego) pędzelka. Na nie kładziemy mozzarellę, oliwki, pomidory (mogą być również suszone!) oraz posypujemy obficie bazylią. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Piekarnik zamykamy, a po upływie kilku minut wyciągamy aromatyczne i cieplutkie grzanki, które znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Bezglutenowy deser! 

Idealnym uzupełnieniem pysznego obiadu będzie bezglutenowy, słodki deser. Nie ukrywajmy jednak, że przygotowanie takiego deseru jest łatwe. Jeżeli chcemy osiągnąć rodzinny efekt „wow”, nie spędzając w kuchni całego dnia, postawmy na sprawdzone rozwiązania. Jedyne, czego będziemy potrzebować to nieco finezji, znajomość ulubionych smaków najbliższych i zupełnie wolne od alergenów czekoladowo-kakaowe brownie . Możemy przeciąć je na pół i środek posmarować śliwkową konfiturą babci dodając nieco przyprawy do piernika, urozmaicając czekoladowy smak samego ciasta.

Brownie

Możemy również udekorować je bitą śmietaną i malinami, nałożyć po gałce naszych ulubionych lodów lub przygotować ciasto, w którym zakocha się każdy łasuch, dodając do brownie polewę czekoladową. Taki deser nie tylko będzie bezpieczny dla osób zmagających się z alergią, ale również z pewnością, przez wzgląd na walory smakowe, stanie się stałym bywalcem deserowego menu.

Previous Jestem wręcz do bólu oszczędna
Next Choroba genetyczna powoduje podwyższony poziom cholesterolu już u kilkuletnich dzieci

Może to Ci się spodoba

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Polacy stworzyli inteligentny opatrunek na odleżyny

Choć dzięki innowacyjnym lekom część chorób uważanych za nieuleczalne jest już oceniana jako przewlekłe, medycyna nie potrafiła poradzić sobie z problemem odleżyn. Mają je miliony osób na całym świecie. Naukowcy opracowali już

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Katar, przeziębienie czy zapalenie zatok?

Zatkany nos i towarzyszący mu ból głowy dopada niemal każdego między jesienią, a wiosną. Czasem trudno ocenić samodzielnie, czy to tylko przeziębienie, czy już zapalenie zatok. Według najnowszego raportu „Jak

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Nie muszę już pracować. Wykonuję swój zawód, bo sprawia mi to przyjemność

Jestem pracoholikiem – twierdzi dr Krzysztof Gojdź. Słynny lekarz zapewnia, że jego dotychczasowe osiągnięcia sprawiają, że mógłby całkowicie zrezygnować z pracy. Utrzymują go bowiem liczne firmy, których jest właścicielem. Gojdź twierdzi jednak,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź