Pierzga pszczela

Pierzga pszczela

Pewnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował miodu pszczelego. Wiele osób stosuje go jako domowy sposób na to, by jesienią i zimą pracować nad swoją odpornością. Czasami także słyszymy o innych pszczelich produktach jak pyłek. Jednak obok tego jest jeszcze pierzga, o której wie jednak stosunkowo niewiele osób. Warto sprawdzić czym jest i jakie korzyści dla organizmu może przynosić oraz jak powinno się ją stosować.

Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela jest to podstawowy pokarm pszczół,. Których wytwarzają one wewnątrz ula. Powstaje z pyłku kwiatowego zbieranego przez robotnice ze śliną i miodem. Tak powstają grudki pyłkowe, które są transportowe do ula i pakowane w plastrach. Tam następuje fermentacja z bakteriami kwasu mlekowego i tworzy się pierzga. Pszczelarze wybierają ją z ula. W pasiece uzyskuje się mniejszą ilość pierzgi niż pyłku i dlatego jest ona produktem drogim. Jak wygląda i smakuje pierzga pszczela?Pierzga ma formułę grudek z ciemnobrązową barwą i nieregularnym kształtem. Nie jest tak kulista jak pyłek, ale ma też twardszą konsystencję. Często wskazuje się na mniej przyjemny smak, który jest opisywany jako żywiczny, kwaskowaty.

Skład pierzgi pszczelej

Pierzga jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W składzie znajdują się podstawowe składniki odżywcze jak węglowodany, tłuszcze, białka i witaminy oraz minerały. Skład pyłki i pierzgi nieco się różni i jest to wynik fermentacji, która będzie zachodzić w trakcie produkcji pierzgi. Wtedy też białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów a takie mniejsze cząstki są lepiej przyswajane przez organizm. Pierzga jest bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Co więcej pszczoły dodatkowo wzbogacają ją śliną i enzymami trawiennymi. Pierzga ma wiele aminokwasów egzogennych a więc takich, które musimy przyjmować z pokarmem bo organizm sam nie jest w stanie ich syntetyzować.

Sprawdź więcej na sklepmiodek.pl >>

Ważne będą te, które zawierają siarkę, która jest konieczna do zachowania kondycji skóry, włosów oraz paznokci. W pierzdze występują również kwasy tłuszczowe nienasycone i nasycone. Należy wspominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Pierzga tak samo jak pyłek dostarcza dużą dawkę witaminy A oraz E, które są ważne dla skóry i włosów. W składzie znajduje się również witamina C oraz większość witamin z grupy B. Spośród pierwiastków można mówić o takich składnikach cennych jak magnez, wapń, sód, potas i pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.

Właściwości i zastosowanie pierzgi

Bardzo wiele cennych składników sprawia, że pierzga jest świetnym dodatkiem do odżywienia i ogólnego wzmocnienia organizmu. Będzie się sprawdzać jako naturalny preparat na skórę, włosy oraz paznokcie. Będzie odpowiednia przy problemach z apetytem u osób aktywnych fizycznie. Wszystko to sprawia, że pierzga jest faktycznie świetnym produktem, który warto poznać i po który warto będzie sięgnąć.

Previous Wybieramy wyciskarkę do soków
Next Bio Agadir

Może to Ci się spodoba

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Nowoczesne kobiety potrafią dbać o swoją przyjemność, ale wciąż jeszcze niewystarczająco

Przyjemność daje mi kontakt z przyrodą i czas spędzany z ukochaną osobą – mówi aktorka. Jej zdaniem kobiety przywiązują coraz większą wagę do zaspokajania swoich potrzeb i dbania o własne przyjemności. Wciąż jednak zbyt często odczuwają

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Przenośne urządzenie USG zrewolucjonizuje diagnostykę chorób

USG jest najczęściej wykonywanym badaniem obrazowym we współczesnej medycynie. Pozwala bezinwazyjnie zajrzeć w głąb ciała człowieka i zdiagnozować wiele schorzeń. Aparaty USG zapewniają coraz lepszą jakość obrazu przy coraz mniejszych rozmiarach urządzenia,

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Blisko 1/3 wszystkich zatruć grzybami dotyczy dzieci do 14 lat

Choć grzyby mają niewielką wartość odżywczą, to ze względu na walory smakowe cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Eksperci ostrzegają, że należy pamiętać, że część z nich jest niejadalna, a niektóre

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź