Co powinien jeść cukrzyk

Co powinien jeść cukrzyk

Nie istnieje specjalna dieta dla cukrzyków. Jednak spożywane pokarmy nigdy nie pozostają bez znaczenia na chorobę, a także na indywidualne samopoczucie.

Dzięki naszym informacjom dowiesz się, jakie 5 grup żywności wpływa na właściwą, zdrową dietę.

Główne grupy żywności

Ilość pokarmu jest zależna od różnych czynników: płci, wieku, aktywności oraz indywidualnych celów. Nigdy jednak pojedynczy pokarm nie będzie w stanie zaspokoić wszystkich naszych potrzeb.

Właściwa dieta jestem zatem zróżnicowana w taki sposób, żeby codziennie z głównych grup żywności wybierać coś dla siebie. Dzięki cateromarket.pl możesz znaleźć odpowiednią dla siebie dietę i zamawiać ją w wygodnej pudełkowej wersji.

Pojęcie zróżnicowanej diety oznacza zwiększenie określonej ilości produktów, zaś zmniejszenie innych. Niestety w ciągu ostatnich lat nasze porcje stale się zwiększały, bo produkowano coraz większe naczynia, w których spożywamy pokarmy. Utrudnia nam to kontrolowanie naszej wagi. Podajemy ci informacje na temat jej kontrolowania.

Poniżej wymieniamy korzyści, które płyną z konkretnych grup żywnościowych. Niektóre z nich chronią serce, inne mają wpływ na poziom cukru we krwi, jest zatem niezwykle ważne, aby być tego świadomym. Sprawdź nasze informacje i skorzystaj z tego, aby zmniejszyć ryzyko powikłania cukrzycy.

Jeszcze dokładniejsze informacje dotyczące zdrowego odżywiania dla cukrzyków znajduje się w Food Hacks w Strefie Nauki.

Rodzaje głównych grup żywnościowych

  • Owoce i warzywa
  • Żywność białkowa, jak fasola, rośliny strączkowe, orzechy, jaja, mięso i ryby
  • Skrobiowe jedzenie, takie jak chleb, makaron i ryż
  • Oleje i pasty do smarowania
  • Mleczarstwo i rozwiązania alternatywne

Owoce i warzywa

Chorowanie na cukrzycę nie musi oznaczać rezygnacji z owoców. Zawierają one mało kalorii, posiadają mnóstwo minerałów i witamin, a także błonnika. Dodatkowo dodają smak wszystkim posiłkom. Nieważne czy świeże, mrożone, konserwowane czy suszone – wszystkie mają znaczenie. Lepiej jednak unikać koktajli i soków owocowych, bo nie mają one tak dużo błonnika.

Jeżeli chcesz uniknąć dużej ilości spożywanych węglowodanów, to może ci się wydawać, że lepiej zrezygnować z warzyw i owoców. Ale włączenie ich do codziennej diety jest niezwykle ważne.

Warzywa i owoce wspomagają ochronę przed udarem mózgu, nadciśnieniem, nowotworami czy chorobami serca, a to niezwykle ważne dla cukrzyków, bo są szczególnie narażeni.

Korzyści ze spożywania warzyw i owoców: ochrona organizmu przed niektórymi nowotworami, udarami czy chorobami serca; utrzymywanie właściwego działania układu trawiennego.

Ile jeść? Warzywa i owoce najlepiej zjadać 5 razy dziennie. Jedna porcja powinna być takiej wielkości, aby mieściła się w dłoni.

Przykładowe pokarmy z owoców i warzyw:

  • plasterki grejpfruta czy melona w połączeniu z jogurtem naturalnym bądź świeżymi daktylami, śliwkami, morelami czy garścią jagód.
  • do makaronu dodaj wymieszane groszek, marchewkę oraz zieloną fasolę, dołącz garść grochu do szpinaku, do ryżu, do jagnięciny, bądź cebuli do kurczaka.
  • wypróbuj szpinak, grzyby, brokuły, seler, kalafior, ogórek, kapustę i sałatę, bo są bardzo zdrowe.
  • wypróbuj awokado, maliny, brzoskwinie, śliwki, jeżyny, truskawki oraz arbuzy, bo są to owoce zawierające niską zawartość węglowodanów.

Żywność skrobiowa

Żywność skrobiowa to ryż, ziemniaki, makaron, chleb, chapattis, naan i plantain. Wszystkie te produkty zawierają węglowodany, rozkładane następnie na glukozę, co nasze komórki wykorzystują jako paliwo. Niestety wysoka ilość węglowodanów oznacza, że produkty te są niebezpieczne dla cukrzyków, bo mogą szybko podnosić poziom cukru we krwi. Zawierają one bowiem wysoki indeks glikemiczny (IG).

Są jednak inne produkty ze skrobi, które wolniej wpływają na ilość cukru we krwi. Należą do nich pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (IG). Są to np. makaron pełnoziarnisty, chleb pełnoziarnisty, basmati, dziki oraz brązowy ryż. Posiadają one więcej błonnika, dzięki czemu dobrze funkcjonuje nasz układ pokarmowy. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów, to znacznie ogranicz biały chleb, biały makaron i biały ryż.

Korzyści:

  • Dzięki błonnikowi utrzymasz zdrowy układ pokarmowy.
  • Ziarna chronią twoje serce.
  • Część produktu spowalnia poziom cukru we krwi.

Przykładowe jedzenie:

  • tosty wieloziarniste z niewielką ilością masła Marmite bądź masła orzechowego,
  • brązowy makaron, brązowy ryż bądź kluski w sałatkach, risottach czy frytkach,
  • słodki ziemniak upieczony razem ze skórką, polany twarogiem bądź fasolą gotowaną, aromatyzowaną cytryną chapatti z dodatkiem brązowym lub razowym.

Żywność białkowa, czyli rośliny strączkowe, ryby, mięso, jaja, orzechy i fasola

Zdrowe mięśnie zapewniają mięso i ryby bogate w białko. Jednak jeśli się zdrowo odżywiamy, to nie należy spożywać czerwonego ani przetworzonego mięsa, bo może ono powodować raka czy choroby serca. Łosoś, makrela czy sardynki to tłuste ryby, które zawierają dużo oleju omega-3, chroniącego serce.

Korzyści:

  • Utrzymanie zdrowych mięśni i zdrowego serca.
  • Częstotliwość: najlepiej codziennie jeść coś z tej grupy. Nie trzeba codziennie jeść mięsa, ale warto 1 lub 2 porcje tłustych ryb raz na tydzień.

Przykłady:

  • ciasto rybne, placki rybne lub ryba z grilla,

jajka i jajecznica, przyrządzane w zależności od upodobań,

  • rośliny strączkowe i fasola w zapiekance, najlepiej zamiast mięsa,
  • surowe nasiona i orzechy jako przekąska bądź posiekane z zieloną sałatą,
  • kurczak pieczony, kurczak z grilla lub smażony na mieszance.

Żywność mleczna oraz alternatywne produkty

Jogurt, ser czy mleko posiadają dużo białka i wpania, co jest zdrowe dla zębów, kości oraz mięśni. Jednak część produktów mlecznych zawiera tłuszcze nasycone, dlatego należy stawiać na alternatywne produkty.

Np. w jogurcie o niższej zawartości cukru sprawdź, czy nie dodano cukru. Lepiej spożywać jogurt niesłodzony i samemu dodać do niego np. jagody.

Jeśli pragniesz mlecznej alternatywy, takiej jak mleko sojowe, to najlepiej wybrać niesłodzony jogurt z dodatkiem wapnia.

Korzyści:

  • zdrowe dla zębów, kości i mięśni.

Częstotliwość: każdego dnia niewielkie ilości.

Przykłady:

  • płatki śniadaniowe rano z odtłuszczonym mlekiem,
  • twarożek na paluszkach marchewki,
  • niesłodzony lub naturalny jogurt z curry lub owocami,
  • kanapka z serem na lunch z sałatką,
  • zwykły jogurt orzeźwiający lassi z kolacją.

Pasty i oleje do smarowania

Tłuszcze są potrzebne w zdrowej diecie, ale nie chodzi o tłuszcze nasycone. Mogą one bowiem zwiększać poziom cholesterolu we krwi, przez co powodują ryzyko udarów mózgu lub chorób serca. Do mniej zdrowych należą: masło, olej kokosowy, olej z orzechów palmowych.

Do zdrowych tłuszczów należą: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masła orzechowe, olej roślinny.

Korzyści:

  • Tłuszcze nienasycone chronią serce.

Przykłady:

  • Mżawka oliwy z oliwek na zrobionej przez siebie sałatce,
  • Masło orzechowe na zrobionym przez ciebie toście razowym.

Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru

Nic z tego nie jest potrzebne w ramach zdrowej diety. Należy je spożywać jak najrzadziej. Gdy jednak czasami zdarza się, że spożywamy te pokarmy, to powinniśmy wiedzieć, jak wpływają one na nasz organizm.

Należą do nich: czekoladki, ciasteczka, chipsy, masło, słodkie napoje, lody.

Są one wysokokaloryczne i zawierają dużo cukru. Lepiej więc postawić na ich lekkostrawną alternatywę. A najlepszy napój to woda, bo nie zawiera kalorii.

Zawierają one niezdrowe tłuszcze nasycone, więc są niedobre dla właściwego poziomu cholesterolu i twojego serca.

Mogą też zawierać dużo soli, a jej zbyt duża ilość może bardziej narażać na wysokie ciśnienie krwi i udar mózgu. Można spożywać nie więcej niż 1 łyżkę (6 g) soli dziennie.

Nie należy też spożywać „cukrzycowych” produktów. Ich oznaczanie w ten sposób jest obecnie niezgodne z prawem i nie posiadamy dowodów, że żywność dla diabetyków daje więcej korzyści niż zdrowa, zrównoważona dieta.

Jak unikać niezdrowej żywności?

  • jak najwięcej gotujmy w domu, by kontrolować ilość soli,
  • stawiaj na niesłodzone herbaty i kawy – są one zdrowsze niż soki owocowe i koktajle, ponieważ nie dodają żadnych dodatkowych kalorii i węglowodanów,
  • usuń solniczkę ze stołu. Zamiast tego używaj czarnego pieprzu, przypraw i ziół,
  • samodzielnie przygotuj ketchup czy własne sosy,
  • sprawdzaj etykiety żywności – szukaj kolorów zielonego i pomarańczowego.
Previous iCamp.pl – nowy portal społecznościowy łączący fanów caravaningu
Next Dodatki do naszego domu umilą wnętrza, jak je dobierać

Może to Ci się spodoba

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Wybieramy wyciskarkę do soków

Osoby, które planują zakup wyciskarki wolnoobrotowej mogą czuć się trochę zagubione. Obecnie w sprzedaży jest bowiem mnóstwo modeli wyciskarek. Sprzedawcy proponują nam zarówno wyciskarki poziome, jak i pionowe. Do tego

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Mężczyźni po 40. roku życia coraz bardziej dbają o siebie. Chcą dorównać młodszym

Modne ubranie to nie wszystko, zdaniem Krzysztofa Gojdźa stylowy mężczyzna powinien dbać przede wszystkim o sylwetkę i stan skóry. Lekarz uważa, że polscy mężczyźni coraz chętniej troszczą się o swój wygląd, ćwicząc na siłowni

Zdrowie i Uroda 0 Comments

Inteligentna skakanka wyświetli w powietrzu liczbę wykonanych skoków. Po połączeniu z aplikacją zwiększy także wydajność ćwiczeń

Opaski na rękę liczące kroki, aplikacje na smartfona pokazujące spalane kalorie czy smartwatche mierzące tętno to gadżety codziennie towarzyszące osobom uprawiającym sport. Producenci idą jednak o krok dalej. Nie tylko urządzenia

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź